Tayakadın Köyü yakınında, yakın tarihin en önemli sanayi yapısı, 1883 yılında Durusu (Terkos) köyünde Fransız Terkos Su Şirketi tarafından inşa edilen pompa istasyonu ve isale hattıdır. Bu tesisin yakın tarihte müze olarak ziyarete açılması beklenmektedir. Buhar basıncıyla tahrik edilen su pompalarının bazılarının fotoğrafları aşağıda yer almaktadır.
Bu konuda daha geniş bilgi edinmek isteyenlere Haydar Kazgan/Sami Önal'ın "İstanbul'da Suyun Tarihi" konulu kitabını okumalarını tavsiye ederim.
Fransa yapımı buhar makinaları(Yukarıda)
Titanik Gemisine de monte edildiği rivayet olunan makinenin eşi
Sıemens elektirikli su pompaları
Fransız şirketi tarafından inşa edilen İsale Hattının Bacası
İsale Hattının yer üstünde yapılmış numunesi.
Bu numune kanal İnşaat ustalarına fikir vermek amacıyla numune olarak yapılmıştır.
Galerinin iç sıvası.
Bu güne kadar hiç bozulmadan gelebilmiş.
Fransız Su Şirketi tarafından inşa edilmiş bu galerilerin bir bölümü 3. Havalimanı inşaat sahasında kaldığından tarihe karışmış olacaktır.
2) TAYAKADIN KÖYÜ'NDEKİ ROMA DÖNEMİ SU YAPILARI
2.1. SU KEMERLERİ
Tayakadın Köyü Ormanı içinde yer alan iki adet tarihi su kemerlerinin fotoğraflarını aşağıda yayınlıyorum. Bu kemerler Vize'den gelip İstanbul'a ulaşan Roma Dönemi su yapılarıdır. Bu kemerlerle ilgili hiç bir bilgiye ulaşamadım. Bazı köylüler dışında gören olduğunu da sanmıyorum. Arkeoloji ile ilgilenenlerin dikkatine sunulur. Bu kemerler muhtemelen birkaç yıl sonra, 3. Havaalanı inşaatının altında kalacak. Evet bu su kemeri kalıntıları İstanbul Havalimanı inşaatıyla yok olmuştur.
KEMER DERESİ ÜZERİNDEKİ KEMER GÖRÜNTÜLERİ
SARMAŞIKLI KEMERİN GÖRÜNTÜLERİ 2.2. SU YOLU KALINTILARI
Sarmaşıklı Kemer denilen su yolunun içi
|
Su yolunun Baklalı Köyü D 20 karayolu kenarında kalan görüntüleri |
Su yolunun Tayakadın Köyü sınırları içinde kalan görüntüleri
Taş ve horasan karışımı yapılmış olan bu su kanalları arazinin eğimine göre ilerlemektedir. Tayakadın Köyü arazisinde pek çok yerde izlenebilen bu yapılar çeşitli nedenlerle yok olmaktadır. Bin yıldan fazla süreyle ayakta kalabilen bu yapılar hiç olmazsa konunun uzmanları tarafından kayıt altına kayıt altına alınmalıdır. Bu su yollarının açıkta kalan bölümleri zaman içinde bitki örtüsü ve toprakla kapandığından, zaman içinde yerlerini tespit etmek zorlaşmaktadır. Bir süre sonra, yeni nesil bunların yerlerini bilmeyecektir.. Tayakadın Köyünden yaşı ellinin üzerinde olan çok az sayıda kişi bu su yollarını bilmektedir. Biz de ancak birkaç kalıntıya ulaşabildik. Bilinen kalıntıların pek çoğu bölgedeki yapılaşma nedeniyle kaybolmuştur.
"ESKİ İSTANBUL'UN ROMA VE BİZANS SU İKMAL HATTININ ARAŞTIRILMASI" Konulu, İTÜ inşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Derya Maktav'ın makalesinde bu su kemerleriyle ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
https://tr.linkedin.com/pulse/istanbulun-tarihi-su-yollar%C4%B1n%C4%B1n-tespiti-ve-geomatik-ekrem-alimli
https://tr.linkedin.com/pulse/istanbulun-tarihi-su-yollar%C4%B1n%C4%B1n-tespiti-ve-geomatik-ekrem-alimli
https://fitarihinden.blogspot.com/2016/11/suyun-sehre-yolculugu-1.html
3)KARABURUN VE YENİKÖY SAHİLİNDEKİ TOP MEVZİLERİ
Bu mevziler 2. Dünya Savaşında Karadeniz sahiline yapılacak muhtemel çıkarma harekatını engellemek amacıyla yapılmışlardır.
Mevzinin top çıkışı
Yeniköy'deki mevzi
Yeniköy'deki başka bir mevzi
4) ÜÇ KUYULAR
Tayakadın Köyü Ormanı içinde yer alan, kesme taştan kare biçimi inşa edilmiş üç adet kuyunun hangi amaçla kullanıldığına dair net bir bilgi yoktur. Diğer tarihi eserler gibi bu kuyular da define arayıcıları tarafından talan edilmiştir. Kuyuların orjinal halinden eser kalmamış. Ancak bu gidişle kuyulardan da eser kalmayacak. Arnavutköy -Tayakadın yoluna yaklaşık 300 metre mesafede ormanın içinde yer alan bu kuyulara hayvan düşerse çıkamaz. Allah korusun insan hiç çıkamaz.
Bölgenin toprağından cam ham maddesi elde edildiğine dair rivayetler varsa da kesin bilgi değildir.
Bu kuyuların yüz yıldan fazla zamandır bilindiği kesin. Kuyuların orjinal hali kare şeklindeydi. Ne kadar derine indiği bilinmiyor. Bu kuyulara su dolmadığına göre tünel bağlantıları olabilir. Tayakadın köyü yerli halkı bu kuyuların eski halini bilir. Araştırmacıların bilgisine sunulur.
DİĞER TARİHİ YAPILAR
Tayakadın Köyünde Bulgar yerleşiminden kalan ahşap yapılar tamamen yok olmuştur. Eski yapılara ait izler bulunsa da köyün eski hali hakkında fikir vermekten uzaktır. Köyün ana yollarının parlak taşlarla döşeli halini, ayazmasını orta yaşın üzerindeki kişiler çok iyi hatırlamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder