8 Mart 2019 Cuma

KAYBOLAN NALBANTLIK MESLEĞİ


Geçenlerde dedemin ‘Nalbant Ehliyetnamesi’ elime geçti. 1949 yılında verilmiş. Ehliyetnamenin üzerinde, hangi kanuna ve nizamnameye göre verildiği yazılı. Merak etim ve ilgili kanunu 16.12.1937 tarihli Resmi Gazetede buldum. 3277 sayılı kanunda “Nalbantlık yapabilmek için Askerî veya mülkî Nalband mekteblerini bitirmiş veya kurs görmüş olmak lâzımdır. Ecnebi memleketlerde nalbandlık tahsil etmiş olanlar ehliyet imtihanına tabidirler” denilmektedir. Aynı kanunda nal ve mıh yapımı için aranacak şartlar, nalbantlık yapanların denetimi ve uygulanacak müeyyideler detaylı olarak yer almaktadır.

Babamın anlattığına göre dedem nalbantlık mesleğini kayınpederinden öğrenmiş. Esas işi at ve öküz arabası imalatı ve tamiri olan dedem bu arada arabalara koşulan öküzleri ve atları nallamaya başlamış. Köye gelen veteriner, Nalbantlık Ehliyetnamesi olmadan nalbantlık yapmasının yasak olduğunu söyleyince Haydarpaşa’daki İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesine bağlı Nalbantlık Okuluna yazılmış. Üçer ay, iki dönem süren kurs sonunda yapılan sınavla Nalbantlık Ehliyetnamesini almaya hak kazanmış.

Dedemin nalbantlık yaptığı zamana ben de yetiştim. Nalbant sadece nal çakmaz, hayvanın tırnaklarının ve ayağının bakımını ve varsa ayaktaki hastalığın cerrahi tedavisini de yapar. Erkek danaların kısırlaştırılarak öküze dönüştürülmesini de nalbantlar yapardı.
Traktörün olmadığı dönemlerde tarlalar karasaban veya pullukla sürüldüğünden ve taşıma işlerinde çeki hayvanlarının gücünden yararlanıldığından nalbantlık mesleği önem taşıyormuş. Bugün nalbantlık mesleğini yapan kişi sayısının çok az olduğunu internetten öğrendim.

Çok iyi hatırlıyorum, dedem nalbant aletlerini özel bir dolabın içinde saklıyordu. Dedemden kalan aletlerin bazılarını hala saklıyorum. Bazen köye gelen misafirlere bulmaca olsun diye gösteriyorum. Aletleri görenler ne işe yaradığını bilemiyorlar. Dedemin nalbantlık tabelasını maalesef korumadık.

Bu notları yazmamın bir amacı da, 70 yıl önce, bir mesleği icra edecek olanlarla ilgili mevzuatın en ince ayrıntılarına göre nasıl düzenlendiğini ve uygulamanın tavizsiz kontrol edildiğine dair bir örnek vermektir.





NALBANT EHLİYETNAMESİ


    1941.   İkinci Dünya Savaşı patlamıştı.   Barbarossa Harekatı başladı, Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası tarafından işgal edilme ...