6 Haziran 2023 Salı

TAYAKADIN KÖYÜ ORMANI'NIN HAZİN HİKAYESİNE İLİŞKİN RAPOR ve KÖYDEN GÖRÜNTÜLER

 Tayakadın köyü halkının  1940 yılından günümüze kadar yaşadığı ve halen de yaşamakta olduğu büyük ıstırabın bir kısmını anlatan,  köylülerin tapulu ormanlarının ve arazilerinin devletçe nasıl ellerinden alındığına dair bilgileri içeren, raporu ve bu rapora konu tapu kaydını sunuyorum. 

1970 yılında yazılan Raporda yukarıda sözünü ettiğimiz olayın mahiyeti açık olarak yer aldığından ilave  yoruma ihtiyaç yok. 

Yeni nesiller, dedelerinin bin bir zorlukla edindiği Tayakadın Ormanın ve tarlaların halkın elinden nasıl ellerinden alındığını maalesef bilmiyorlar ve araştırmıyorlar. Ben inanıyorum ki,  konu derinlemesine araştırıldığında akademik bir makaleye de konu olabilecek mahiyettedir. Belge ve bilgilere Devlet arşivinden ve mahkeme arşivlerinden ulaşılabilir. 

Orman Kanununda değişiklik yapan, 1945 yılında yayınlanan ve tüm ormanların devletleştirilmesini öngören 4785 sayılı Kanunun,  bu günden geriye bakınca,  isabetli bir karar olup olmadığı hususu tekrar tartışılmalıdır. Bize göre, oran olarak toplam orman varlığımız içinde önemli bir payı olmayan özel ormanların devletleştirilmesi isabetli olmamıştır. Neden mi? İşte bu sorunun cevabını bulmak için 1945 yılından beri bu konudaki uygulamaları, mahkeme kararlarını, diğer mevzuatı ve ormanı devletleştirilen kişilerin durumunu birlikte ele alıp inceledikten sonra sonuca varmak mümkündür. Biz burada konuya biraz kapı aralıyoruz. Bu konuyu akademik olarak incelemeyi düşünenlere elimizdeki bilgi ve belgelerle yardımcı olacağımızı ifade ederiz.

Şunu da ekleyeyim: Bu gün devletleştirilen Tayakadın Ormanından geriye yüzde on bile orman kalmamıştır. Ben inanıyorum ki devletleştirilmeseydi bugün ormanın tamamı ayakta olurdu. 

Kaldı ki, devletleştirme kapsamındaki ormanların bir bölümü daha sonra sahiplerine iade edilmiştir. Büyük orman sahipleri ormanlarını tekrar geri alabilmişlerdir.  Ancak, hisseli mülkiyetle orman sahibi olan orman köylüsü ile küçük orman sahipleri,  bu konuda devlet nezdinde yeterli girişimlerde bulunamadıklarından, bu imkandan yararlanamamışlardır.

DEVLETLEŞTİRME SORASI 1970 YILINDA YAPILAN KADATRO TESPİTLERİNDE ORMAN TAHDİDİ DIŞINDA KALAN ARAZİLER DE MALİYE HAZİNESİ ADINA TESPİT EDİLMİŞTİR. 1932 YILINDA 20.000 TL BEDELLE KÖYLĞLERCE SATIN ALINAN ARAZİ MAALESEF DEVLET ADINA TAPUYA KAYDEDİLMİŞTİR. 15 YIL SÜREN MAHKEME SÜRECİ SONRASI DAVA KONUSU OLAN PARSELLERİN HAZİNE ADONA OLAN TAPU KAYITLARI  İPTAL EDİLDİYSE DE PEK ÇOK TAŞINMAZ 2B ARAZİSİ OLARAK DEVLETE KALMIŞTIR.

BU KONUYA İLİŞKİN TAPULAMA TUTANAĞINDA YER ALAN BİLGİLER HER ŞEYİ AÇIKLAMAKTA OLDUĞUNDAN AŞAĞIDA YER VERİLMİŞTİR.




TAYAKADIN KÖYÜNDEN BAZI GÖRÜNTÜLER VE RAPOR AŞAĞIDA VERİLMEKTEDİR.






















    1941.   İkinci Dünya Savaşı patlamıştı.   Barbarossa Harekatı başladı, Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası tarafından işgal edilme ...